Soru: Saç ektirmek caiz mi?

Selamün Aleyküm; Benim saçlarım döküldü, ensemden alıp kafama ektirebilir miyim, Allah razı olsun.

Cevap: Ve Aleykum Selam; Allah senden de razı olsun.

Allah’ın yaratmış olduğu yaratılışı değiştirmek haramdır. Şeytanın işindendir. Allah (cc) şöyle buyurdu:
وَّلَاُضِلَّـنَّهُمۡ وَلَاُمَنِّيَنَّهُمۡ وَلَاٰمُرَنَّهُمۡ فَلَيُبَـتِّكُنَّ اٰذَانَ الۡاَنۡعَامِ وَلَاٰمُرَنَّهُمۡ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلۡقَ اللّٰهِ‌ؕ وَمَنۡ يَّتَّخِذِ الشَّيۡطٰنَ وَلِيًّا مِّنۡ دُوۡنِ اللّٰهِ فَقَدۡ خَسِرَ خُسۡرَانًا مُّبِيۡنًا ؕ‏
“ (lanetli şeytan şöyle dedi): insanları (haktan) saptıracağım, onları boş kuruntularla aldatacağım, hayvanların kulaklarını yaralamak ve kesmeyi onlara emredeceğim, Allah’ın yaratılışını değiştirmeyi onlara emredeceğim ”. (Nisa 119)

Resulullah (sav) şöyle buyurdu:
” لعن الله الواشمات والمستوشمات، والمنتمصات والمتفلجات للحسن المغيرات لخلق الله”.
“ Allah dövme yapan ve yaptıran, (inceletmek üzere) kaşların kıllarını çektiren, (güzellik için) dişlerini düzelten kadınları lanetledi. Onlarken Allah’ın yaratılışını değiştirenlerdir” (Buharı ve Müslim)
Allah’ın yaratılışını değiştirmek demek ise; insan hangi hal üzerine yaratılmışsa onu değiştirmektir. Bu ise caiz değildir. Burun, dudak, kulak ve yüz şekli gibi vücudun herhangi bir tarafının şeklini değiştirmek caiz değildir. İşte sırf güzellik için böyle şeyleri değiştirmek haramdır.
Vücutta bir şey sağlam ise onu değiştirmek caiz değildir. Allah’ın yaratılışını değiştirme konusuna dahildir. Ama bir şeyde hastalık varsa tedavi konusuna dahil olur. Resulullah (sav): “Tedavi olunun ey Allah’ın kulları! Allah koyduğu her hastalığa da şifa koymuştur” (Buharı, Ebu Davut, Tirmizi, İbni Maceh)

Saç dikme meselesi Allah’ın yaratılışını değiştirme konusuna mı dahil yoksa bir hastalık vardır ve insan onun tedavisinimi arıyor?!
Eğer saçın kökleri tedavi ediliyorsa veya başka yerden saçın kökü alınır ve dikildiği zaman saç biterse tedavi sayılır ve caizdir. Allah’ın yaratılışını değiştirme konusuna dahil olmaz.
Ama eğer bitmeyen saçlara başka saçlar yapıştırılıyorsa ve hiç bitmese sadece böyle bir şekil kalırsa saçı saça bağlama konusuna dahil olur, bu ise haramdır. Resulullah (sav) şöyle buyurdu:
” لعن الله الواصلة والموصولة”
“ Allah saçı başka saça bağlayan ve bağlatanı lanetledi” (Buharı)
İnsan sağlıklı ise Allah’ın yarattığı şekilden razı olsun, şekille fazla uğraşmasın. İnsanlar şekilleriyle ölçülmezler ve değerlendirilmezler.
İnsan; iman, salih amel, akıl, fikir, kavrayış, güzel karakter, belagat, güzel konuşmak, olgunluk ve hikmetleriyle ölçülür ve değerlendirilir. Özellikle erkekler hiç bu konuya önem vermesinler. Bu sıfatlar oldukça insan saygılı ve değerli olur.
Nitekim Allah buna göre insanı hesaba çeker. İslam’a en fazla hizmet eden büyük sahabe ve raşdi halifeler Hz. Ömer ve Hz. Ali kel idi ama onları hala hayır ve hikmetle anıyoruz. Müslümanlar bunlar gibi olmaya çalışsın.

Esad Mansur