Soru: Bir şahsın bir put veya İslam dışı bir şeyin üzerine ant içmesi durumunu ne ile karşılamalıyız?

Cevap:
İnsan kendisinin yücelttiği ve kendisi için en değerli şeye yemin eder, ant içer. Şayet bir kimse Müslüman ise kendisi için en yüce ve en değerli olan Allah’tır. Ayet-i kerimede Allah (cc) şöyle buyurdu:
وَمِنَ النَّاسِ مَنۡ يَّتَّخِذُ مِنۡ دُوۡنِ اللّٰهِ اَنۡدَادًا يُّحِبُّوۡنَهُمۡ كَحُبِّ اللّٰهِؕ وَالَّذِيۡنَ اٰمَنُوۡٓا اَشَدُّ حُبًّا لِّلّٰهِ وَلَوۡ يَرَى الَّذِيۡنَ ظَلَمُوۡٓا اِذۡ يَرَوۡنَ الۡعَذَابَۙ اَنَّ الۡقُوَّةَ لِلّٰهِ جَمِيۡعًا وَّاَنَّ اللّٰهَ شَدِيۡدُ الۡعَذَابِ
“İnsanlardan bazıları Allah dışında ona eşit şeyler tutar ve tanrılar edinirler. Allah’ı sever gibi onları severler. Fakat iman edenlerin Allaha sevgileri ondan daha çok fazladır. Keşke zalimler azabı gördükleri zaman bütün kuvvetlerin Allaha ait olduğunu gördükleri zaman Allahın azabının çok şiddetli olduğunu önceden anlayabilselerdi.” (Bakara 165)
İnsan yücelttiği şeyi sever, kendisi için değerli olur, diğerlerine kendini veya söylediğini veyahut yaptığını güvendirmek veya inandırmak için yücelttiği şeye yemin eder. İslam’dan önce putları ve babalarını yüceltiyorlardı veya en fazla onlara değer veriyorlardı. Bu nedenle onlara yemin ediyorlardı. İslam gelince Allah dışında her hangi bir şeye yemin etmeyi yasakladı. Resulullah (sav) den şu sahih hadisler rivayet edildi:
” من كان حالفا فلا يحلف إلا بالله” (النسائي)
“kim yemin etmek istiyorsa sadece Allaha yemin etsin” (Nesai)
” إن الله ينهاكم أن تحلفوا بآبائكم، فمن كان حالفا فليحلف بالله أو ليصمت” (البخاري ومسلم)
„ Şüphesiz ki Allah sizi babalarınıza yemin etmekten nehyediyor. Kim yemin etmek istiyorsa sadece Allaha yemin etsin veya sussun”. (Buhari ve Müslim)
” من حلف بغير الله فقد كفر أو أشرك” (الترمذي وابن حنبل وأبو داود والحاكم)
“Kim Allah dışında bir şeye yemin ederse kafir veya müşrik olur” (Tirmizi,İbni hanbel, Ebu Davut ve Elhakim)
” من حلف بالأمانة فليس منا” (أبو داود)
“Kim emanete yemin ederse bizden değildir” (Ebu Davut)
” لا تحلفوا بآبائكم ولا بأمهاتكم ولا بالأنداد ولا تحلفوا بالله إلا وأنتم صادقون” (أبو داود والنسائي)
“Şüphesiz ki Allah sizi babalarınıza, annelerinize ve Allah dışında ona eşit tutulan şeyler ve edinilen tanrılara yemin etmekten nehyediyor. Allaha ancak doğru söyleyerek yemin edin” (Ebu Davut ve Nisai)
سعد بن أبي وقاص رضي الله عنه أنه حلف بالات والعزى فسأل النبي صلى الله عليه وسلم عن ذلك فقال:” قل لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير، وانفث عن يسارك ثلاثا وتعوذ بالله من الشيطان الرجيم ولا تعد”. (النسائي)
Saad bin Ebi Vakkas Lat ve Uza’ya yemin ettikten sonra Resulullah (sav)’e bunun hakkında sordu. Resulullah (sav) ona dedi ki: “La ilahe illallah, onun şeriki (ortağı) yoktur. Mülk onundur, hamd onundur, O her şeye kadir” de. Ondan sonra sol tarafa üç defa tükür, taşlanmış şeytandan Allaha sığın ve bir daha böyle şey söyleme”. (Nesai)
İşte Allah dışında herhangi bir şeye yemin etmek, ant içmek kesinlikle haramdır. Putlara, baba ve annelere, ırz, şeref, namusa ve başka şeye yemin etmek veya ant içmek kesinlikle haramdır.
Kim Allah dışında yemin ettiği şeye inanıyorsa kafir olur ve müşrik olur. Ama Saad bin Ebi Vakkas gibi cahiliyyeden kalma hatayla veya cahilce veyahut gafil olarak Allah dışında bir şeye yemin ederse yukarıdaki hadis-i şerifte geçtiği gibi, Resulullah (sav)’in Saad bin Ebi Vakkas’a dediği gibi tekrar şehadet getirmeli, bir daha tekrar yemin etmemek üzere Allaha tövbe etmeli ve ondan mağfiret dilemelidir.

Esad Mansur