Soru :
Kutsal kitap dışı vahiy olmaz diyenlere bir soru, kendilerine kitap gönderilmeyen peygamberler peygamber olduklarını nasıl öğrendiler?

Cevap:
Bu sorunun cevabı Allah’ın izniyle yeni baskıya çıkmış olan “SÜNNET; KUR’AN GİBİ TEFEKKÜR, SİYASET VE TEŞRİ İÇİN KAYNAKTIR” kitabımızda mevcuttur.

Oradan “Resul nedir Nebi nedir” konusundan şunu iktibas ediyorum:

(Rasul ve nebilerin kendilerine gelen risalet dışında onlara vahyedildiğine dair birçok delil vardır. Zekeriya Aleyhi’s Selam rasul değildi, kendisine kitap veya sayfalar verilmedi. Nebi idi. Ancak Allahu Teâlâ melekler yoluyla ona vahyetti. Ayetlerde şöyle geçti:
هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهٗ‌ ‌ۚ قَالَ رَبِّ هَبۡ لِىۡ مِنۡ لَّدُنۡكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً‌ اِنَّكَ سَمِيۡعُ الدُّعَآءِ‏ فَنَادَتۡهُ الۡمَلٰٓٮِٕكَةُ وَهُوَ قَآٮِٕمٌ يُّصَلِّىۡ فِى الۡمِحۡرَابِۙ اَنَّ اللّٰهَ يُبَشِّرُكَ بِيَحۡيٰى مُصَدِّقًۢا بِكَلِمَةٍ مِّنَ اللّٰهِ وَسَيِّدًا وَّحَصُوۡرًا وَّنَبِيًّا مِّنَ الصّٰلِحِيۡنَ‏ قَالَ رَبِّ اَنّٰى يَكُوۡنُ لِىۡ غُلٰمٌ وَّقَدۡ بَلَغَنِىَ الۡكِبَرُ وَامۡرَاَتِىۡ عَاقِرٌ‌ؕ قَالَ كَذٰلِكَ اللّٰهُ يَفۡعَلُ مَا يَشَآءُ‏ قَالَ رَبِّ اجۡعَلۡ لِّىۡۤ اٰيَةً ‌ؕ قَالَ اٰيَتُكَ اَلَّا تُكَلِّمَ النَّاسَ ثَلٰثَةَ اَيَّامٍ اِلَّا رَمۡزًا وَاذۡكُرْ رَّبَّكَ كَثِيۡرًا وَّسَبِّحۡ بِالۡعَشِىِّ وَالۡاِبۡكَارِ
“O anda Zekeriya Rabbine dua etti. Şöyle dedi: Rabbim bana iyi bir zürriyet ver. Şüphesiz sen duayı kabul edensin. Mihrapta namaz kılarken melekler O’na şöyle seslendiler: Allah sana Yahya adlı bir çocuğu müjdeliyor. O Allah’tan gelen sözü (İsa’yı) tasdik eder, o bir efendidir, nefsine hâkim ve salih kimselerden bir nebidir. Zekeriya dedi ki: Rabbim ben çok yaşlı olduğum ve karım kısır olduğu hâlde nasıl bir çocuğa sahip olacağım? Allah dedi ki: Allah dilediğini yapar. Zekeriya dedi ki: Rabbim benim için bir ayet, bir mucize kıl (insanlar bana inansınlar). Allah dedi ki senin mucizen insanlarla işaretle anlaşmak dışında üç gün onlarla konuşmayacaksın (konuşamayacaksın). Rabbini çokça an ve sabah akşam tesbih et.”[Âl-i İmran Suresi 38-41]

Bu ayetlerde nebilere kitap dışında vahyedildiği açıktır. Yusuf Aleyhi’s Selam’a rüya ile vahyedildi. Musa Aleyhi’s Selam ile kitap yani Tevrat dışında Allah(cc) O’nunla konuştu. Diğer Resullere ve nebilere de hem rüya gösteriyordu hem ilham ediyordu. Yine melekler onlara gelip haber veriyordu. İbrahim Aleyhi’s Selam rüya görüyordu, oğlunu kesmek için rüya ile vahyedildi. Melekler O’na geldi, çirkin bir işleri olan Lut kavmine azap vereceklerini haber verdiler. Ondan sonra Lut Aleyhi’s Selam’a gittiler, konuştular ve O’nun kavmine azap vereceklerini haber verdiler.

Buna göre Resul ve nebilere kitap dışında ya melekler gelip haber veriyordu ya da rüya görüyorlardı. Bu açıkça kitap dışında Allah’tan bir haberdir, bir vahiydir. Bazen de bir şey yapmaya veya söylemeye Allah’tan direk ilham ediliyorlardı. Bu da bir vahiydi)”.

Esad Mansur