Soru:
İsrail’e işçi olarak gidip çalışmak caiz mi? Türkiye’den bazı inşaat şirketleri İsrail’e işçi götürüyor bu şirketlerle gidip orda çalışabilirmiyiz? bu konunun şeri hükmü nedir.

Cevap:
Caiz değildir. Yahudi varlığı (İsrail) fiilen savaşçı, muhariptir ve İslam toprağını gasp etti. Fiilen, sıcak savaş varsa bir devletle onunla ilişki kurulmaz.
Allahu teala şöyle buyurdu:
اِنَّمَا يَنۡهٰٮكُمُ اللّٰهُ عَنِ الَّذِيۡنَ قَاتَلُوۡكُمۡ فِى الدِّيۡنِ وَاَخۡرَجُوۡكُمۡ مِّنۡ دِيَارِكُمۡ وَظَاهَرُوۡا عَلٰٓى اِخۡرَاجِكُمۡ اَنۡ تَوَلَّوۡهُمۡ‌ۚ وَمَنۡ يَّتَوَلَّهُمۡ فَاُولٰٓٮِٕكَ هُمُ الظّٰلِمُوۡنَ‏
“Allah sizinle dinde savaşanlar, diyarlarınızdan, yurtlarınızdan çıkartanlar ve sizi çıkartanlara yardımcı olanları dost edinmenizi nehyediyor, yasaklıyor. Kim onları dost edinirse zalimlerin ta kendileridir” (Mumtehine 9)

Müslümanlarla savaşan ve onları diyarlarından çıkartan, daha ziyade topraklarını gasp eden ve bu gasp edilen topraklarda düşmanın fabrikalarında ve tarlalarında çalışmak onu güçlendirir, ona yardım etmektir. Dost edinmekten bir parçadır. Hem de onu tanımaktır. Oysa onu tanımak ve onunla ilişki kurmak, hatta ziyarete gitmek hepsi haramdır.
Bu sebeple bir kavimle, bir devletle sıcak savaş olursa düşmanın kanı ve malı helal olur.
وَقَاتِلُوۡا فِىۡ سَبِيۡلِ اللّٰهِ الَّذِيۡنَ يُقَاتِلُوۡنَكُمۡ وَلَا تَعۡتَدُوۡا اِنَّ اللّٰهَ لَا يُحِبُّ الۡمُعۡتَدِيۡنَ‏ وَاقۡتُلُوۡهُمۡ حَيۡثُ ثَقِفۡتُمُوۡهُمۡ وَاَخۡرِجُوۡهُمۡ مِّنۡ حَيۡثُ اَخۡرَجُوۡكُمۡ‌ وَالۡفِتۡنَةُ اَشَدُّ مِنَ الۡقَتۡلِۚ
“ Allahın uğrunda sizinle savaşanlarla savaşın. Haddi aşmayın (haksızca kimseye saldırmayın). Allah haddini aşanları, haksızca saldıranları sevmez. Onları nerede bulursanız öldürün. Sizi nereden çıkartmışlarsa onları çıkartın. Fitne Müslümanları dinlerinden döndürmek onları öldürmekten daha büyük bir şeydir” (Bakara 190-191)

Bu ayetlere binaen, Müslümanları diyarlarından çıkartanlar, öldürenler ve dinlerinden saptırmaya çalışan düşmanla barış yoktur. Onların yanında çalışmak onlara yardım etmek ve ekonomisine katkı sağlamaktır. Bu ise caiz değildir, ayetlere terstir, Allah’ın emrine ve nehyine muhalefettir, bunu yapanın cezası ağırdır o zalimdir. Hatta onlarla ilişki kurmak kesinlikle caiz değildir. Onun yanında çalışmak onun meşruiyetini tanımaktır ve yaptığını onaylamaktır.

Esad Mansur