Soru :
Çoğu alimler bu konuda ittifaktadırlar ki İkra suresinin ilk ayetleri İslam’ın başlangıç ayetleridir. Benim sorum ise İkra suresinden sonra yaklaşık olarak ne kadar zaman sonra ikinci sure gelmiştir ve ikinci sure hangisidir. Müzemmil mi? yoksa müddesirmi? Ve müddesir ile müzzemmil suresinin ayetleri ayni zamanda mı indiler? yoksa aralıklımı?
Müddesirin “desir” kelimesi ve müzzemilin “zemil” kelimesi ne anlama geliyor?

Cevap:

Buhari ve Müslim gibi sahih hadis kitaplarında geçtiği gibi sahih rivayetlere göre; Kuran’da ilk nazil olan Alak veya İkra’ suresinin ilk 5 ayettir:
اِقۡرَاۡ بِاسۡمِ رَبِّكَ الَّذِىۡ خَلَقَ‌ۚ‏ خَلَقَ الۡاِنۡسَانَ مِنۡ عَلَقٍ‌ۚ‏ اِقۡرَاۡ وَرَبُّكَ الۡاَكۡرَمُۙ‏ الَّذِىۡ عَلَّمَ بِالۡقَلَمِۙ‏ عَلَّمَ الۡاِنۡسَانَ مَا لَمۡ يَعۡلَمۡؕ‏
“Yaratan Rabbinin adıyla oku, insanı kan pıhtısından yarattı, en değerli olan Rabbinin adıyla oku, kalemle(kalemi kullanmayı, yazıyı) öğretti, insana bilmediğini öğretti”.
Ondan sonra Müddesir suresinin ilk 5 ayettir:
يٰۤاَيُّهَا الۡمُدَّثِّرُۙ‏ قُمۡ فَاَنۡذِرۡ‏ وَرَبَّكَ فَكَبِّرۡ وَثِيَابَكَ فَطَهِّرۡ‏وَالرُّجۡزَ فَاهۡجُرۡ‏
“Ey örtüye bürünen! Kalk ve uyar, Rabbinin adıyla tekbir getir, (Rabbinin büyük olduğunu duyur), elbiseni temiz tut (necasetten uzak tut), günah işlemekten uzak dur”.
Müddesir, bir şeyle örtünen, vücuduna bir şey atandır. دَثَرَ “ deser” fiilinden geldi, manası her hangi bir şeyi örtmektir, örtmek maksadıyla üzerine bir şey atmaktır.
Müzzemmil gece uyurken örtünen kimsedir. ” اِزّمّلَ” “ezzemmele” fiilinden türedi: bir örtüyle sarıldı ve örtündü demektir.
Bu nedenle Kuran’da ikinci surenin ilk ayetlerinin nazil olması daha kuvvetlidir. Zira Resulullah (sav) meleği ilk görünce ve (Alak) ilk ayetler nazil olunca korktu ve hanımı olan Hatice’ye ” دَثِرُونِي” “dessurüni” (benim üzerime bir örtü atın) dedi.
Ama gecede uyurken bir örtüyle örtünmüş oldu, buna müzzemmil deriz. Ama ayetler sonra geldi. Resulullah (sav) bir örtüyle örtünerek rahat yatıyordu. O esnada Melek ona hitaben “ Ey müzzemmil, birazı dışında gece namazına kalk, gece yarısına kadar veya ondan daha az kıl ve Kuran’ı tertil ahkamına göre ağır ağır oku”. Bu durumda Resulluh (sav) rahat idi, korkusu yoktu, Melek gece namazı kılmayı Rabbinden ona bir emir olarak indiriyor.
Şu var ki birçok sure ilk ayetleri nazil oluyor ve böylece açık kalıyordu. Ondan sonra bir ayet nazil olunca Resulullah Allah’ın vahyiyle bu ayeti şu surede şu ayetten sonra yazın diyordu.
Alak suresinin de ilk ayetler nazil olduktan sonra Müddessir suresinin ilk ayetleri nazil oldu.
Bu iki surede ilk ayetlerden ileriki ayetlere baktığımız zaman yöneticiler ve liderlerle çekişme başladı, çünkü Resulullah (sav) uyarmaya, tebliğ etmeye ve mücadeleye başladı. Memleketin lider ve yöneticileri kendi saltanat, yönetim ve servetlerinden olacaklarından korktular. İlk yalanlayanlar ve karşı gelenler onlar olur. Bu her asırda böyle olur. Bu asırda demokratik laik sistem, yöneticileri ve liderleri İslam’ı tekrar hakim kılmak için çalışanlara karşı gelirler, işkence ederler ve her tür eziyeti çektirmeye çalışırlar. Bu nedenle dava taşıyıcıları bunu normal sayacaklar, korkmayacaklar, bir şeyle örtünüp yatmayacaklar, kalkıp namaz kılacaklar, mücadele edecekler. Zira Allah’ın zaferi gelinceye kadar sabretmeleri ve sebatlık göstermeleri elzemdir.

Esad Mansur