Soru:

Sri Lanka da olan olaylardan dolayı bazı Müslümanlar Almanya ve İsviçre gibi ülkelerde kiliseye bir demet çiçek ile İslam’ın teröre ve şiddete karşı olduğunu içeren bilgiler yazarak bırakıyorlar. Böyle bir davranışta bulunmak caiz midir?

Cevap:

1- Ölüler için çiçek göndermek, kâfirlerin inançlarına dayalıdır. Eskiden Firavunların inançlarına göre mezarlarına konuluyordu. Avrupa’da iyi ruhları çağırmak için çiçekler mezarlara konuluyor. Bunu kâfirlerin inançlarına binaen veya onlara benzeyerek yapmak caiz değildir. Resulullah (sav) şöyle buyurdu:
” من تشبه بقوم فهو منهم” (أبو داود)
“Kim bir kavme benzerse onlardan olur” (Ebu Davut)
Bunun manası, Kâfirlerin inançlarına, fikirlerine ve kültürlerine dayalı bir şey yapmak onlara benzemek olur. Yine kâfirleri beğenerek ve onlara hayran kalarak onlara benzemeye çalışmak o kavme benzemek demektir. Bu nedenlerle böyle bir şey yapmak haramdır.

2- Kiliseye böyle bir şey göndermek veya bu şekil davranmak, sanki Müslümanların suçlu olduğu izlenimini verir, böyle davranarak kendilerini bir şekilde korumak veya İslam’ı savunmak isterler. Eziklik duygusu ve aşağılanma duygusundan gelir. Bu hareketi yapmak doğru değildir.

3- Kilislere ve sair mabetlere, ibadet yapanlara, sivillere saldırmaya, İslam’ın cevaz vermediğini açıklarız. İslam devletinde bunu yapmak caiz değildir. Savaşta ta caiz değildir.
Allah (cc) şöyle buyurdu:
اۨلَّذِيۡنَ اُخۡرِجُوۡا مِنۡ دِيَارِهِمۡ بِغَيۡرِ حَقٍّ اِلَّاۤ اَنۡ يَّقُوۡلُوۡا رَبُّنَا اللّٰهُ‌ ؕ وَلَوۡلَا دَ فۡعُ اللّٰهِ النَّاسَ بَعۡضَهُمۡ بِبَـعۡضٍ لَّهُدِّمَتۡ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَّصَلٰوتٌ وَّمَسٰجِدُ يُذۡكَرُ فِيۡهَا اسۡمُ اللّٰهِ كَثِيۡرًا‌ ؕ وَلَيَنۡصُرَنَّ اللّٰهُ مَنۡ يَّنۡصُرُهٗ ؕ اِنَّ اللّٰهَ لَقَوِىٌّ عَزِيۡزٌ‏ اَ لَّذِيۡنَ اِنۡ مَّكَّنّٰهُمۡ فِى الۡاَرۡضِ اَقَامُوا الصَّلٰوةَ وَاٰتَوُا الزَّكٰوةَ وَاَمَرُوۡا بِالۡمَعۡرُوۡفِ وَنَهَوۡا عَنِ الۡمُنۡكَرِ‌ ؕ وَلِلّٰهِ عَاقِبَةُ الۡاُمُوۡرِ
“ Onlar ki (o müminler) kendi diyarlarından sadece rabbimiz Allah’tır dediklerinden dolayı haksızca çıkartıldı. Allah bir kısım insanları başka insanlarla (müminlerle) korumasaydı manastırlar, kiliseler, havralar, namaz kılma yeri ve Allah’ın içinde çokça anıldığı mescitler yıkılıp giderdi. Allah elbette ona yardım edenlere yardım edecektir. Şüphesiz ki Allah güç ve izzet sahibidir. Onlar ki yer yüzünde imkan ve güç (otorite) verirsek namazı ikame ederler (dini uygularlar) zekatı verirler, marufu emrederler ve münkeri nehyederler. İşlerin sonu Allaha aittir”. (Hac 40-41)
Bunun manası Müslümanalar sair mabetlere dokunmazlar, daha doğrusu korurlar.
Resulullah (sav) bir ordu gönderince şöyle talimat veriyordu: “Allah’ın adıyla hareket edin. Fani olacak bir yaşlıyı, bir küçük çocuk ve bir kadını öldürmeyin. Haksızlık yapmayın, ganimetlerinizi toplayın, ıslah edin ve iyilik yapın. Allah iyilik yapanları sever” (Ebu Davut)
Birinci Raşidi Halife Ebu bekir r.a ordulara şöyle talimat verirdi: “Manastırında bulunan rahip öldürülmesin”. (İbni Ebi Şeybe) bu da icmai sahabe idi.

4- Sri Lanka’da olup biten olayların arkasında şüpheli eller vardır, orada Amerika ile İngiltere arasında çatışma vardır. Eskiden bu memleket İngilizlerin nüfuzu altındaydı, sonra Amerika yönetimde bulunan Budistler ile Tamil Kaplanları isimli ayrılıkçı grup arasında iç savaş çıkarttı. Amerika kendi ajanlarını iktidara getirince olaylar yatıştı. Bu nedenle Müslümanları siyasi çatışmada kullanmak istiyorlar.

5- Bu şekilde Müslümanları uyarırız. Oyuna gelmesinler. İslam’ın tutumunu bildirsinler yeter. Günaha girmesinler.

Esad Mansur