Soru :

Bazı kişiler Kur’anı tecvidsiz okuyun diyor. Başta Allah lafzındaki Elifi, okunmayan harfleri ve ayetlerin son harekesini de okuyun yoksa mana bozulur diyor. Mesela: Bismillahi değil BiismiAllahi deyin diyor. illallah değil illaAllah deyin diyor. Elifsiz Allah ismi olmaz elif düşerse isim olmaz diyor. ve Tüm Müslümanların Tek kurtuluşu bu tebliğde diyor. Bu hususu nasıl anlamalıyız?

Cevap:

اَلَّذِيۡنَ اٰتَيۡنٰهُمُ الۡكِتٰبَ يَتۡلُوۡنَهٗ حَقَّ تِلَاوَتِهٖؕ اُولٰٓٮِٕكَ يُؤۡمِنُوۡنَ بِهٖ‌ وَمَنۡ يَّكۡفُرۡ بِهٖ فَاُولٰٓٮِٕكَ هُمُ الۡخٰسِرُوۡنَ
“Kendilerine verdiğimiz kitabı tam hakkıyla okuyanlar, işte bunlar ona iman eden kimselerdir. Onu inkar edenler ise işte asıl hüsrana uğrayacaklar da onlardır”. (Bakara 121)
وَرَتِّلِ الۡقُرۡاٰنَ تَرۡتِيۡلًا ؕ‏
“ Kuran’ tam tertille tertil et” (Müzemmil 4)
Tertil etmek: acele etmeden tecvit ahkâmıyla Kuranı güzel şekilde okumaktır.

Bu ayete göre, Allah (cc) Cebrail vasıtasıyla Kuranı Muhammed (sav)’e güzel şekilde ve tecvitle okuttu.
لَا تُحَرِّكۡ بِهٖ لِسَانَكَ لِتَعۡجَلَ بِهٖؕ‏ اِنَّ عَلَيۡنَاجَمۡعَهٗ وَقُرۡاٰنَهٗۚ‏ فَاِذَا قَرَاۡنٰهُ فَاتَّبِعۡ قُرۡاٰنَهٗ‌ۚ‏ ثُمَّ اِنَّ عَلَيۡنَا بَيَانَهٗؕ‏
“ Onu (Kuran’ı okumada) dilini aceleyle hareket ettirip durma. Şüphesiz onu toplayıp okumak bize düşer. Onu okuduğumuz zaman onun okunuşuna tabi ol. Sonra onu açıklamak yine bize düşer” (Kıyamet 16-19)
Bu ayetlerde Allah(cc) biz zamiri kullanıyor, bunun manası bir araç kullandı, direk okumadı. Cebrail (as) vasıtasıyla Muhammed (sav)’e Kuranı indirdi, okuttu ve açıkladı. Bu şekilde sünnetin Allahtan geldiğini bildiriyor. Resulullah (sav) Cebrail okurken hemen onunla beraber okumak için acele etti. Allah(cc) O’na diyor ki, acele etme Cebrail (as) okuduktan sonra sen oku, ondan tam kıraat ahkamıyla oku, sana bunu öğreteceğiz. Ondan sonra Kuranı sana açıklayacağız. Açıkladı! Açıklaması nerede? Sünnette mevcuttur. Kuran kıraatını da tecvitle Cebrail (as) vasıtasıyla Resulullah (sav)’den öğrendik. Bize sahih rivayetlerle geldi. Bunlardan yedi mütevatir kıraat vardır. Üç kıraat daha var ki mütevatir yoluyla geçmedi, ama sahih rivayetlerle geldi.

Bu nedenle her Müslüman tecvit ahkamı öğrenmeye çalışmalı veya Kuran’ı tecvit ahkamını bilen bir kimseden öğrenmelidir. Hem de güzel sesle okumaya çalışmalıdır. Zaten tecvit ahkamına göre Kuranı acele etmeden okursa güzel şekilde okumuş olur, kulağa hoş gelir. Bu sebeple Resulullah (sav) şöyle buyurdu:
” زَيّنُوا القُرآنَ بِأَصْوَاتِكُم” (أبو داود)
“ Kuran’ı seslerinizle süsleyin” (Ebu Davut)
Müslüman hem ahkama, tecvide göre hem de güzel sesle Kuran’ı okumaya çalışmalıdır. Allah ve Resulü bunu emretti. Yapamayan özürlüdür, ama yapabilirse ve buna gayret etmezse güzel olmaz. Çünkü bunu mendup, sünnet olarak kabul ettik. Sevabı vardır. Nasr-ı eşırazı ve Muhammed İbn-il cezri gibi alimler bunu farz saydılar.
Ayrıca, tecvid ahkamı Arapçadan bir parçadır. Gerek okumada olsun gerekse konuşmada olsun kullanılır.
Buna göre “Bismillahi” doğrudur, “BiismiAllahi” yanlıştır. . “İllallah” doğrudur, “illaAllah” yanlıştır. Eğer durursan Ayetlerin son harekesini okuyamazsın. Devam edersen okursun. Mana bozulmaz. Çünkü Arapçada okumak ve konuşmak ta böyledir, Kuran Arapların diliyle, konuştukları ve okudukları gibi indirildi. Alluhu teala şöyle buyurdu:
وَاِنَّهٗ لَـتَنۡزِيۡلُ رَبِّ الۡعٰلَمِيۡنَؕ‏ نَزَلَ بِهِ الرُّوۡحُ الۡاَمِيۡنُۙ‏ عَلٰى قَلۡبِكَ لِتَكُوۡنَ مِنَ الۡمُنۡذِرِيۡنَۙ‏ بِلِسَانٍ عَرَبِىٍّ مُّبِيۡنٍ
“ Şüphesiz ki o (Kuran) âlemlerin rabbi tarafından indirilmiştir. Ruh-ul emin (Cebrail) bununla indi. Kalbine indirdi (ezberletti)ki uyarıcılardan olasın. Apaçık Arap lisanıyla bunu indirdi. (Şura 192-195)

Esad Mansur.