Soru:
Ben biraz rahatsızım camiye namaza gittim namaza durmuşlar hoca rükû ye gitti bir veya iki metre mesafe vardı o an bende rükû ye gidip kalktıktan sonra secdeye bir iki adım yürüyerek beraber olsam o rekâta yetişmiş olur muyum?

Cevap:

Yaptığınız hareket caizdir. Bunun delili şudur:
Aişe r.a şöyle rivayet etti: “Resulullah (sav) evde namaz kılarken kapı kapalı idi. Eve geldim, evin açılmasını istedim, Resulullah (sav) (namazdayken) yürüdü bana kapıyı açtı ve namaz yerine döndü” (Ebu Davut, Nesai, Tirmizi)
Buna dayalı olarak namazda az yürümenin hemen hemen bütün âlimler caiz olduğunu kabul ettiler. Kaç adım yürüdüğünde ihtilaf ettiler. Şafiler iki adım olur, daha fazla olmaz dediler, bazıları iki adımdan fazla caiz olur dediler. Ama çok yürümek namazı bozar dediler.

Hanefi mezhebi bir saf miktarı kadar yürümeyi caiz gördü. İki saf kadar yürümek caiz değil, namazı bozar dediler. Çünkü öndeki safta boşluk olursa onu doldurmak için caizdir. Bu nedenle Hanefi fıkhında amel-i kesir: çok iş, çok hareket namazı bozar. Amel-i kalil: az iş, az hareket namazı bozmaz. Peş peşe üç defa hareket namazı bozar diyenler vardır. Aralıklı olursa bozmaz. Bunun ölçüsü üzerinde de ihtilaf oldu.
Ama bunun ölçüsü şöyledir; insan sanki namaz dışında gibi hareket ediyorsa veya dünyevi işleri veya hedefi gerçekleştirmeye çalışıyorsa veyahut namazın atmosferinden çıkaracak ve huşuyu yok edecek şekilde olursa yaptığı hareketler namazı bozar.

Mesele telefonu çalınca hemen kapatmaya çalışırsa namazı bozmaz. Ama kimin aradığını görmeye çalışırsa namazı bozar, çünkü bu dünyevi bir amaç oldu. Ama namaz kılanları rahatsız ettiği için kapatmaya çalışırsa yaptığı amel dünyevi bir amaç değildir.

Esad Mansur.