Soru:

Kadınlarla tokalaşma meselesini ve bu konu hakkındaki delilleri bize geniş bir şekilde anlatabilir misiniz?

Cevap:
Yürümek, bakmak, oturmak, kalkmak, işitmek, elleri kullanmak gibi cibilli(fıtri) ameller; yaratılıştan dolayı insanın yaptığı amellerle ilgili genel delil mübahlık üzerindedir.
Kuran’da “yürüyün” “bakın” “iştin” oturun” “kalkın” ve benzeri mübahlıkla ilgili genel deliller geçti.
İnsanda ayaklar, eller, gözler, kulaklar, dil ve dudaklar gibi organalar yaratıldığından dolayı tabi olarak yürüyecek; elleri kullanacak, bakacak ve konuşacaktır.
Bundan dolayı şu şeri kaide çıkartıldı:
” عمومات الأدلة على الإباحة”
“ Delillerin umumluğu (genelliği) mübahlık üzerindedir”.
Bu nedenle insan eliyle başka insanın eline dokunabilir, değebilir ve tutabilir. Bu delilin umumluğudur.
Ondan sonra bunları kullanmakla ilgili detaylar ve tahsisler gelir.
Allah (cc) şöyle buyurdu:
وَاِنۡ كُنۡتُمۡ جُنُبًا فَاطَّهَّرُوۡا‌ وَاِنۡ كُنۡتُمۡ مَّرۡضَىٰۤ اَوۡ عَلٰى سَفَرٍ اَوۡ جَآءَ اَحَدٌ مِّنۡكُمۡ مِّنَ الۡغَآٮِٕطِ اَوۡ لٰمَسۡتُمُ النِّسَآءَ فَلَمۡ تَجِدُوۡا مَآءً فَتَيَمَّمُوۡا صَعِيۡدًا طَيِّبًا
“ Eğer cünüp iseniz taharetli olunun (boy abdest alın). Eğer hasta iseniz veya yolculukta iseniz veya biriniz heladan gelirse veya kadınlara dokunursanız da su bulamamışsanız temiz bir toprakla teyemmüm edinin” (Maide 6)
“kadınlara dokunursanız” deyince bazı mezheplere göre elle dokunmak küçük abdesti bozar. Bunun manası normal şekilde kadının eline dokunmak caizdir. Buna göre ellerin dokunması tokalaşması caizdir. Bazı mezheplere göre bu ayetin manası cimadır, karı koca ilişkisi şeklinde kabul edilince elle dokunulunca abdest bozulmaz. Bu nedenle kadına normal dokunursa ve musafaha ederse abdesti bozmaz. Bunun manası dokunmada bir sakınca yoktur.
Ancak başka maksatla, kötü maksatla veya şehvetle veyahut zina adımlarından olursa dokunmak ve tokalaşmak haram olur. Çünkü bu durumlarla ilgili deliller geçti. Bu durumlar olmayınca kadına dokunmak delilin umumluğu üzerinde kalır, mubah olur.
Maiz adlı kişi Resulullah (sav)’e gelip zina yaptım deyince Resulullah (sav) şöyle dedi :
” لعلك لمست”

“ Belki değdin, dokundun” (Elhakim, Darkutnı, İibni Hanbel)
Bunun manası zina maksadıyla kadına dokunmak olursa, zinaya ön adım sayılır, haram olur.
Resulullah (sav) şöyle dedi:

” واليد زناها اللمس”
“Elin zinası değmektir, dokunmaktır” (İbni Hanbel, İbni Huzeyme)
Bunun manası, kötü maksatla kadına dokunmak zinanın ön adımlarından sayılır, zina maksadıyla değmek veya şehvetle dokunmak ta haramdır.
Resulullah (sav) şöyle dedi:

” لأن يطعن في رأس أحدكم بمخيط من حديد خير له من أن يمس أمرأة لا تحل له”
“ Birinizin başına demirden bir dikiş aletiyle vurulması, kendisi için helal olmayan bir kadına dokunmaktan daha hayırlıdır” (Tabaranı)
Bu hadisi birçok hadis âlimi zayıf görmesine rağmen bazıları sahih olduğunu söylediler. Yine de diğer hadislerle çelişmez. Bunun manası zina ederse veya zina maksadıyla veya şehvetle karısı dışında bir kadına dokunursa günahkâr olur.
Zira Hanefi mezhebi başta olmak üzere bazı mezheplere göre kadına dokunmanın manası cimadır. Eğer karısı dışında ise zinadır. Bu nedenle yukarıda gösterdiğimiz “kadınlara dokunursanız” ayetini cima olarak telakki ettiler. Zira bunu destekleyen başka ayetler vardır. Bunlardan zihar ayetleridir.
وَالَّذِيۡنَ يُظٰهِرُوۡنَ مِنۡ نِّسَآٮِٕهِمۡ ثُمَّ يَعُوۡدُوۡنَ لِمَا قَالُوۡا فَتَحۡرِيۡرُ رَقَبَةٍ مِّنۡ قَبۡلِ اَنۡ يَّتَمَآسَّا‌ ؕ ذٰلِكُمۡ تُوۡعَظُوۡنَ بِهٖ‌ ؕ وَاللّٰهُ بِمَا تَعۡمَلُوۡنَ خَبِيۡرٌ‏ فَمَنۡ لَّمۡ يَجِدۡ فَصِيَامُ شَهۡرَيۡنِ مُتَتَابِعَيۡنِ مِنۡ قَبۡلِ اَنۡ يَّتَمَآسَّاؕ فَمَنۡ لَّمۡ يَسۡتَطِعۡ فَاِطۡعَامُ سِتِّيۡنَ مِسۡكِيۡنًا‌ؕ ذٰلِكَ لِتُؤۡمِنُوۡا بِاللّٰهِ وَرَسُوۡلِهٖ‌ؕ وَتِلۡكَ حُدُوۡدُ اللّٰهِ‌ؕ وَلِلۡكٰفِرِيۡنَ عَذَابٌ اَلِیْمٌ
“Kadınlarına zihar yapıp (karısına senin sırtın bana annemin sırtı gibidir diye söyleyip) sonra bu sözden dönerlerse (bunun keffareti) birbirine dokunmadan önce bir köle azat etmektir. Böylece size öğüt veriliyor (emrediliyorsunuz). Allah yaptıklarınızdan haberdardır. Kim bir köle bulamazsa (keffaret olarak) birbirine dokunmadan önce iki ay arka arkaya oruç tutmaktır. Eğer bunu yapamazsa altmış miskini yedirsin. Bu Allah ve Resulüne inandığınız içindir. Allah’ın sınırları bunlardır. Kâfirlere acılı azap hazırlandı”. (Mücadele 3-4)
Burada “birbirine dokunmanın” manası cimadır. Bu nedenle hadislerde geçen kendisine helal olmayan kadına dokunmanın manası zina etmek veya şehveti tatmin etmeye veya zina yapmaya ön adım atmaktır. Bunun dışında, selamlamak maksadıyla elle dokunmak veya tokalaşmak helaldir. Bunu haram kılan ayet veya hadis yoktur.
Umayma bintu Rakikeden Resulullah (sav)’ın şu dediğine gelince, “Ben kadınlarla musafaha etmem” (Nesai ve İbni Maceh)
Bu hadis kadınlarla musafahayı yasaklamıyor. Resulullah (sav) musafaha etmek istemediğini gösteriyor. Diğerlerine bir müsaade içeriyor. Yasaklamak için azapla ve cehennemle tehdit gibi karine geçmelidir.
Hz. Aişe r.a’ın şu sözüne gelince;
“ Resulullah (sav)’in eli bir kadının eline hiç dokunmadı, ancak ondan söz alır, eğer o kadın söz verirse ona git senden biat almış oldum derdi” (Müslim)
Bu hadis kadınlarla musafahayı yasaklamıyor. Resulullah (sav) in musafaha etmediğini bildiriyor. Ama musafaha, selamlamak maksadıyla olursa bu hadiste Resulullahın yapmadığını gösteririse de Resulullah yasaklık getirmedi. Mubahlık üzerinde kalır.
Bu hadis Hz. Aişe’nin bilgisine göre ve gördüğü kadarı ile sınırlıdır. Başka olaylarda Resulullah (sav) biatta kadının eline dokunduğu veya musafaha ettiği gösteriliyor.
Ummu Atiye r.a adlı kadın sahabe şöyle dedi: “Resulullaha biat verdik, bize şunu (ayeti) okudu “ Allah’a şirk koşmasınlar” ve ölüye bağırmamızı nehyetti. Bizden bir kadın elini çekti ve şöyle dedi filan kadın beni mutlu etti, onu ödüllendirmek istiyorum? Resulullah ona bir şey demedi” (Buharı)
Bu hadisin manası kadınlar elle biat ediyorlardı. Kadın Rusulullah’a biat etmek için elini uzattı ondan sonra çekti. Nitekim biat elle oluyordu. Burada Aişe r.a. yoktu, Ummu Atiye r.a. vardı. Burada Resulullah (sav) kadından elle biat aldı. Bu şekilde onunla musafaha etiğini gösterir.
Ebu Sufyan’ın karısı Hind bintu Utbe biat vermek üzere Resullah (sav)’e geldi. Resulullah (sav) eline baktı ve şöyle dedi: “git, elini değiştir”. Hind gitti, elini kınayla değiştirdi, ondan sonra Resulullah (sav)’in yanına geldi ve ondan biatı aldı”. (Ebu Ya’la Elmusalı müsnedi)
Bunun manası Resulullah (sav) kadından elle biat aldı. Bu şekilde onunla musafaha etiğini gösterir.
Bu şekilde selamlamak veya biat vermek masadıyla musafaha veya tokalaşmak veyahut el vermek caizdir. Zina maksadıyla veya buna ön adım olursa veyahut şehveti tatmin etmek ve buna benzer kötü maksatlarla olursa caiz değildir, haramdır.
Allah’ın izniyle yakında Raşidi Hilafet Devleti kurulunca erkekler gibi kadınlar da halife seçimine katılacaktır. Halife seçilince ona itaat biatı vermeye gelip elle biat edebilirler, kendi yerlerine vekil gönderebilirler, mektup yazarak, eMail göndererek ve telefonla konuşarak, cep telefonuyla mesaj, sair vesile ve vasıta ile bir haber göndererek biat edebilirler.
Esad Mansur