Soru:
Bebeklerin Göbek bağını görmek caiz midir? Veya bununla ilgili İslam’da ayrı bir hükmü var mı?

Cevap:

قُلْ لِّـلۡمُؤۡمِنِيۡنَ يَغُـضُّوۡا مِنۡ اَبۡصَارِهِمۡ وَيَحۡفَظُوۡا فُرُوۡجَهُمۡ‌ ؕ ذٰ لِكَ اَزۡكٰى لَهُمۡ‌ ؕ اِنَّ اللّٰهَ خَبِيۡرٌۢ بِمَا يَصۡنَـعُوۡنَ‏ ﴿۳۰﴾
“Erkek müminlere deki, bakışışlarını indirsinler (gözlerini çevirsinler). Mahrem yerlerini korusunlar (zinadan uzak dursunlar). Bu onlar için daha temizdir. Şüphesiz ki Allah yaptıklarından haberdardır”. (Nur 30)
Bu ayet geneldir. Fakat bebeklerin avretleri başkadır.
Hanefi mezhebine göre; çok küçük ise avret söz konusu değildir, bu 4 yaşından daha aşağı olarak değerlendirildi. Ona bakma veya dokunmayı caiz gördüler. 4 yaşından 10 yaşına kadar çocuğun avreti mahrem yerleri (ferci ve dübürüdür). 10 yaşından sonra onun avreti baliğ olanlar gibidir; Kız ise yüzü ve elleri dışında görülmez. Erkeğin avreti ise göbek bağından dizine kadar.
Maliki mezhebine göre; erkek için 8 yaşından aşağı ise avret söz konusu değildir. 9 ile 12 yaşına kadar, bütün bedenine bakmak haram değildir. 13 yaşından itibaren baliğ olanların avreti gibi olur. Bakmak caiz değildir.
Şafi mezhebine göre küçük olsa da avretine bakmak caiz değildir. Bu görüş için bir hadise dayandılar: “Onun (çocuğun) avretini örtün, zira çocuğun avreti büyüklerin avreti gibidir” . Bu hadis ise zayıftır.
Hanbeli mezhebine göre, 7 yaşından aşağı ise avret söz konusu değildir. Bakmak haram değildir. 7 ile 10 yaş arasında olan erkek ise onun ferci ve dübürüdür. Kız ise namazda göbek bağı ile dizi arasında avret olur. Namaz dışında yetişkin kızlar ve kadınlar gibidir.
Bu mesele, âlimler arasında içtihadi bir konudur.
Karan-ı kerim kadınların avretini bilmeyen çocuklardan söz etti. Mümeyyiz olmayan (ayırım yapamayan) çocuklardan söz edildi. Allah (cc) şöyle buyurdu:
وَقُلْ لِّـلۡمُؤۡمِنٰتِ يَغۡضُضۡنَ مِنۡ اَبۡصَارِهِنَّ وَيَحۡفَظۡنَ فُرُوۡجَهُنَّ وَلَا يُبۡدِيۡنَ زِيۡنَتَهُنَّ اِلَّا مَا ظَهَرَ مِنۡهَا‌ وَلۡيَـضۡرِبۡنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلٰى جُيُوۡبِهِنَّ‌ وَلَا يُبۡدِيۡنَ زِيۡنَتَهُنَّ اِلَّا لِبُعُوۡلَتِهِنَّ اَوۡ اٰبَآٮِٕهِنَّ اَوۡ اٰبَآءِ بُعُوۡلَتِهِنَّ اَوۡ اَبۡنَآٮِٕهِنَّ اَوۡ اَبۡنَآءِ بُعُوۡلَتِهِنَّ اَوۡ اِخۡوَانِهِنَّ اَوۡ بَنِىۡۤ اِخۡوَانِهِنَّ اَوۡ بَنِىۡۤ اَخَوٰتِهِنَّ اَوۡ نِسَآٮِٕهِنَّ اَوۡ مَا مَلَـكَتۡ اَيۡمَانُهُنَّ اَوِ التّٰبِعِيۡنَ غَيۡرِ اُولِى الۡاِرۡبَةِ مِنَ الرِّجَالِ اَوِ الطِّفۡلِ الَّذِيۡنَ لَمۡ يَظۡهَرُوۡا عَلٰى عَوۡرٰتِ النِّسَآءِ‌ وَلَا يَضۡرِبۡنَ بِاَرۡجُلِهِنَّ لِيُـعۡلَمَ مَا يُخۡفِيۡنَ مِنۡ زِيۡنَتِهِنَّ‌ ؕ وَتُوۡبُوۡۤا اِلَى اللّٰهِ جَمِيۡعًا اَيُّهَ الۡمُؤۡمِنُوۡنَ لَعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُوۡنَ‏ ﴿۳۱﴾
“Mümin kadınlara deki, bakışlarını indirsinler (gözlerini çevirsinler). Mahrem yerlerini korusununlar (zinadan uzak dursunlar). Görülen kısım (yüz ve bileklere kadar eller) haricinde süslerini göstermesinler. Başörtülerini yakalarının üzerine kapatarak göğüslerine kadar indirsinler. Süslerini ancak kocalarına, babalarına, kocalarının babalarına, çocuklarına, kocalarının çocuklarına, erkek kardeşlerine, erkek veya kız kardeşlerinin çocuklarına, kadınlara, kölelerine, erkekliği kalmamış aileye tabi olan erkeklere, kadınların avretini anlamayan çocuklara gösterebilirler. Gizledikleri (örtmesi gereken) süsünü göstermek için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey iman edenler, hepiniz Allaha tövbe edin ki felaha kavuşasınız (Allah’ın rızasını ve cennetini kazanasınız).” (Nur 31)
Kadınların avretini anlamayan çocuklar gayri mümeyyiz (ayrım yapamayan) olarak adlandırıldı. Bu çocuğun kaç yaşında olması gerektiği hakkında yukarıda gösterdiğimiz gibi ihtilaf oldu.
Ama Resulullah (sav) bir hadiste şöyle buyurdu:
“Çocuklarınız yedi yaşına gelince namaz kılmayı onlara emredin. On yaşına gelince namaz kılmazlarsa onları dövün ve yataklarda birbirinden ayırın”. (Buharı, Ebu Davut ve İbni Hanbel) . Başka rivayette “Çocuklarınız yedi yaşına gelince namaz kılmayı onlara emredin. On yaşına gelince namaz kılmazlarsa onları dövün ve yedi yaşına gelince yataklarda birbirinden ayırın”. (Dar kutni)
Dövmek ise ağır olmayacak, onun cildini çizmeyecek, yara açmayacak, bir diş veya bir kemik kırmayacak, yüz, hassas ve mahrem yerler üzerine olmayacaktır. Ancak omuz gibi yerler üzerinde olabilir.
Bu hadisten anlaşılan husus, yedi yaşında çocuk mümeyyiz olur. Ayırım yapabilir. Zira namaza emredilmelidir. Namazda da avreti örtmelidir. Artık avretin ne olduğunu anlamış oldu, böylece mümeyyiz oldu. Kendi avretiyle ilgili husus da aynıdır. Onu gösteremez. 7 yaşından itibaren her çocuğu ayrı yatakta yatırmakla ilgili Resulullah (sav)’in emrinden anlaşılan husus çocuklar 7 yaşında olurlarsa mümeyyiz olurlar avretin ne olduğunu anlarlar. Kötü bir şey olmaması için de her çocuğa ayrı yatak hazırlamak gerekir.
Buna binaen yedi yaşından daha aşağı ise çocuğun göbek bağı altından avretini, mahrem yerlerini görmenin haram olmadığı ve bu yaştan daha yukarı olursa haram olduğu anlaşılır. Zannı galip bu doğrudur.
Fakat kızları başörtü takmaya ve cilbap giymeye yedi yaşından itibaren alıştırmak gerekir. Ama baliğ olunca bu, farz olur. Zira bütün İslam ahkamına uymak için 7 yaşından itibaren çocukları alıştırmak gerekir. 10 yaşına girince şer’i hükümlere uymaya çocukları sıkıştırmak gerekir. Resulullah (sav) çocuklar 7 yaşına gelince namazı onlara kıldırmayı ve yataklarda onları birbirinden ayırmak için velilere emir verdi. Her konu hakkında haram, helal, farz, mendub ve mekruh gibi şer’i hükümleri öğretmek ve bağlanmak için çocuklar eğitilmelidir. Özellikle bu yaştan itibaren şeri hükümlere bağlanma meselesi akıllarında ve bunun sevgisi kalplerinde yerleşir, uymaya alışırlar ve kendilerine kolay gelir. Böylece kendimizi ve çocuklarımızı cehennemden korumuş oluruz. Zira biz onlardan sorumluyuz.
Allah (cc) şöyle buyurdu:
يٰۤاَيُّهَا الَّذِيۡنَ اٰمَنُوۡا قُوۡۤا اَنۡفُسَكُمۡ وَاَهۡلِيۡكُمۡ نَارًا وَّقُوۡدُهَا النَّاسُ وَالۡحِجَارَةُ عَلَيۡهَا مَلٰٓٮِٕكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَّا يَعۡصُوۡنَ اللّٰهَ مَاۤ اَمَرَهُمۡ وَيَفۡعَلُوۡنَ مَا يُؤۡمَرُوۡنَ‏
“ Ey iman edenler, yakıtı insanalar ve taşlar olan ateşten kendinizi, ailenizi ve çocuklarınızı koruyun. Bu ateş etrafında öyle şiddetli melekler vardır ki Allah kendilerine ne emretmişse karşı gelmezler ve ne ile emredilirlerse hemen onu yerine getirirler, yaparlar” (Tahrim 6)
Avusturya gibi bazı küfür sistemleri okullarda 14 yaşından aşağı kızlara başörtü ve şeri elbiseyi yasakladı. Almanya buna çalışıyor, ancak samimi ve uyanık Müslümanlar buna karşı büyük kampanya yürütüyorlar. Türkiye 28 Şubat sistemi ve Fransa gibi küfür sistemleri her yaşta yasakladı. Zira insanın bu yaşta neyi öğrenmişse ve niye alışmışsa çok zaman kalıcı olur, bunu sever, buna göre duygusu oluşur. Bu sistemler bunu fark ediyorlar, fikren iflas ettiğinden dolayı İslam fikrine karşı gelemiyor, bu baskıya başvuruyorlar.
Müslümanlar çocuklarını buna alıştırmaya çalışırken onlara fikir vermeye çalışsınlar. Bunun Allah’ın emri olduğunu ve bunun ödülünün onun rızası ve cennet olduğunu izah etsinler. Zihniyetleri ve nefsiyetlerini İslam’a göre oluşturmaya çalışsınlar. Fikirlerini ve duygularını İslami hale getirsinler. Allah’ın izniyle İslam Hilafet devleti kurulunca ilkokuldan itibaren çocukların şahsiyetlerini İslam akidesine göre bina edecektir, İslam açısından düşünecek, meseleleri değerlendirecek ve sorunları çözecek hale gelirler. Meyilleri ve eğilimleri İslami olur. Böylece temiz toplum kurulur ve insanlar mutlu olurlar.

Esad Mansur