Soru:
Buhari’de geçen dövme ile ilgili hadiste kadınlardan bahsediliyor. Bu, Dövmenin erkeklere caiz olduğu anlamına mı gelir?

Cevap:

Buhari ve Müslim Abdullah bin Mesud RadiyAllahu Anh yoluyla Rasulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem’in şöyle buyurduğunu rivayet etmişlerdir:
[لَعَنَ اللهُ الوَاشِمَاتِ وَالمُسْتَوْشِمَاتِ والنَّامِصَاتِ وَالمُتِنَمّصَاتِ وَالمُتَفَلّجَاتِ لِلْحُسْنِ المُغَيِّرَاتِ خَلْقَ اللهِ] “Allahu Teâlâ dövme yapan ve yaptıran, kaşlarını incelten ve incelttiren, güzellik için de dişlerini törpüleyip Allah’ın yarattığı şekli değiştiren kadınlara lanet etmiştir.”
Kur’an’ı okuyan Esat kabilesinden Ummu Yakup adlı bir kadın bu hadisi duyunca Abdullah bin Mesud’a şöyle dedi: “Baştan sona kadar Kur’an’ı okudum senin dediğini hiç bulamadım? Abdullah bin Mesut ona şöyle dedi: (Doğru şekilde) Kur’an’ı okusaydın bunu bulacaktın. Allah Celle Celâlehû şöyle demiştir:[وَمَاۤاٰتٰٮكُمُالرَّسُوۡلُ فَخُذُوْهُ وَ مَا َنَهٰٮكُمۡعَنۡهُفَانْتَهُوۡا‌ۚ]‘Rasul size ne getirdiyse alın ve neyi nehyettiyse terk edin.’[Haşr Suresi 7]Kadın şöyle dedi: Senin eşinde de böyle şey vardır. Abdullah bin Mesud: Git bak. Kadın gitti baktı ‘Bir şey bulmadım!’ dedi. Abdullah bin Mesut şöyle dedi: Böyle bir şey olsaydı onunla cima etmezdim.”
Bu hadis dövmenin haram olduğunu kesin gösteriyor.
Ayrıca RasulullahSallAllahu Aleyhi ve Sellem’e en yakın ve cennetle müjdelenen Abdullah bin Mesud adlı büyük âlim Sahabe, kadına Sünnet’in vahiy olduğunu gösterdi, kadın da hemen buna inandı.
Ancak kadın onun hanımında dövmenin var olduğunu tahmin etmiştir. Çünkü güzellik için hemen hemen bütün kadınların âdetlerinde dövme yapmak var idi. Erkekler yapmıyorlardı. Bu sebeple hadiste dövme yapan ve yaptıran kadınlara Allah’ın laneti indirildi. Ayrıca kaşlarını inceltiyor ve güzellik için dişlerini törpülüyorlardı. Erkekler ise bunları yapmıyorlardı.
Erkekler de bunu yaparlarsa lanetli olurlar. Çünkü dövme işi lanetleniyor. Bunu yapan kadınlar lanetlendi. Bu nedenle dövme yapan ve yaptıran, kaşlarını incelten ve güzellik için dişlerini törpüleyip Allah’ın yarattığı şekli değiştiren erkeklere de lanet edilmiştir.
Asrımızda Batı dünyasında olduğu gibi Müslüman memleketlerinde körü körüne taklitçi ve fasık olan erkekler fasık olan kadınlardan fark edilmiyor. Erkekler artık kadınların yaptıklarını yapmaya başladılar. Fasık kadınlarda erkeklerin yaptıklarını yapmaya başladılar. Sürekli güzellik/estetik ameliyatları yapmaya başvuruyorlar. Bu nedenle [لَعَنَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمُخَنَّثِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالْمُتَرَجِّلاَتِ مِنَ النِّسَاءِ] “Rasulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem kadınlara benzeyen erkekleri ve erkeklere benzeyen kadınları lanetledi.”[Buhari]
İşte bu hususta kadına intibak eden yasak erkeklere de intibak eder. Batı’nın laik hadaratı ve kültürü toplumları o kadar bozdu ve ifsat etti ki artık insanların bir kısmı kendi kendini kurtaramıyor ve içlerinden hiç kimse de onları kurtaramıyor. İslâm’dan başka kurtuluş kalmadı.

Esad Mansur