Bütün kardeşlerin ve bu sayfanın ziyaretçilerinin Kurban Bayramını tebrik ediyorum. Allah size, ailelerinize ve çocuklarınıza mutluluk versin, sıhhat ve afiyet versin. Her dilediğiniz hayrı nasip etsin. Bütün Müslümanların da bayramlarını tebrik ediyorum, onların kurtuluşu için dua ediyorum, onları zalim ve küfür rejimlerinden kurtarsın, zillet, zulüm ve fakirlikten kurtarsın, Allah’ın hükümlerini uygulayacak tek bir devlet içerisinde birleştirsin. Raşidi Hilafetin gölgesi altında toplasın. En yakın zamanda Raşidi Halife arkasında Bayram namazını ve Cuma namazını kılmalarını nasip etsin.

Kurban bayramı, Adha bayramıdır, bunun manası fedakârlık göstermektir. İbrahim a.s Allah’ın emrine uymak uğrunda oğlunu feda ediyordu. Allah şöyle buyurdu:

 فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعۡىَ قَالَ يٰبُنَىَّ اِنِّىۡۤ اَرٰى فِى الۡمَنَامِ اَنِّىۡۤ اَذۡبَحُكَ فَانْظُرۡ مَاذَا تَرٰى‌ؕ قَالَ يٰۤاَبَتِ افۡعَلۡ مَا تُؤۡمَرُ‌سَتَجِدُنِىۡۤ اِنۡشَآءَ اللّٰهُ مِنَ الصّٰبِرِيۡنَ

 “ Çocuk, onunla çalışacak, yürüyecek yaşa gelince, ona dedi ki, oğulcuğum! Rüyamda seni kurban ettiğimi görüyorum. Ne dersin? Oğlu dedi ki, babacığım! Sana emrolunanı yap, inşallah beni sabredenlerden bulursun” (Saffat 102)

İbrahim a.s Allah’ın emri neyse onu yerine getiriyor, onu yapıyor, maslahat, menfaat, zarar, zaruret düşünmüyordu! Oysa en ağır şey sevdiği çocuktan olmak, hem de kesmektir. Hem de bu çocuk İbrahim yaşlandıktan sonra ona geliyordu! Daha sevimli ve daha değerli olur.

 Zira Allaha ibadet etmek, kulluk etmek onun emri neyse ona uymak ve yapmaktır. Maslahat, menfaat, zarar, zaruret düşünülmez! Öyle düşünülürse insana ağır gelecek Allah’ın hiç bir emri uygulanmayacaktır! Zira Allah’ın emri bir imtihandır, bir testtir, insana ağır, zor olabilir, sıkıntı getirebilir, ama başarmak ve sınıfı geçip cennete doğru bir adım atmak için bu imtihan gereklidir. Bu nedenle Allah İbrahim’i mükâfatlandırdı, hem çocuğu kurtardı, hem dünyada izzetli ve mutlu yaşattı, hem de ona cenneti hazırladı.

 Cennet bedava değildir, pahalıdır, Allah’ın emri ağır olsa bile onu yerine getirmek gerekir. Asıl maslahat ve menfaat Allah’ın emrini uygulamktadadır, zira onun karşılığında cennet vardır.

 Allah’ın emirleri çoktur, insanın her ameliyle ilgili bir emir vardır, toplumla ve devletin her siyasetiyle ilgili bir emir vardır. Bunları uygulamak Müslümanlara farzdır, bütün nehiylerinden vazgeçmek farzdır.

Bu olaydan önce Allah’ın emrini yerine getirmede İbrahim a.s kendini feda etmiştir. Kâfirlerin liderlerine ve zalimlere açık tavır alıp onların batıl inançlarına, dinlerine ve küfür sistemlerine karşı çıktı, onları Allah’ın dinine davet etti ve putlarını kırdı. Onu ölümle tehdit ettiler ve onun için ateşe attılar. Allah onların yaptıklarını şöyle beyan etmiştir:

قَالُوا ابۡنُوۡا لَهٗ بُنۡيَانًا فَاَلۡقُوۡهُ فِى الۡجَحِيۡمِ‏ فَاَرَادُوۡا بِهٖ كَيۡدًا فَجَعَلۡنٰهُمُ الۡاَسۡفَلِيۡنَ‏

“ Onlar (zalim yöneticiler) dediler ki, onun (İbrahim) için bir bina tesis edin, üzerinden kızgın ateşin içine atın. Böylece onun için tuzak kurmak (öldürmek) istediler, ama onları alçalttık” (Saffat 97-98)

Allah İbrahim’i kurtarmakla kâfirleri alçalttı,  onları başarısızlığa uğrattı, tuzaklarını bozdu. Bilahere onları yok etti ve kendi dinini hâkim kıldı ve müminleri izzetlendirdi.

İşte İbrahim a.s Allah’ın dinine davet etmek ve küfre karşı çıkmada kendini feda ediyor, kurban oluyordu. Yurdunu da feda etti, babasını ve halkını terk etti. Allah’ın dinini yaymak ve davetini taşmak üzere başka yere gitti. Filistin’e hicret etti, orada yerleşti. İlerde bu memlekette Davut a.s ve Süleyman a.s Allah’ın dinini uygulayarak devleti tesis ediyorlar. İbrahim a.s oradan Mekke’ye gidiyor, orada ilerde Allah’ın dinini uygulayacak İslam devletinin temelini atıyor. İbrahim’in duası olan Resulullah Muhammed (sav) onu ilerde kursun. Bu şekilde Filistin ile Mekke ile Medine birbirine bağlanıyor. Mescid-i Aksa ile Mescid-i haram ve Mescid- Nebevi birbirine bağlı olmuştur. Müslümanlar 1300 sene bunları diğer İslam diyarlarıyla İslam hâkimiyeti altında korudular. Müslümanların düşmanı olan İngiltere Filistin’i işgal edip Yahudilere kaptırdı, Amerika ve sair küfür devletleri bunu destekledi. Bu şekilde tekrar Filistin küfür hâkimiyeti altına giriyor, Mescid-i aksa kâfirlerin pençesine düştü, bu toprağı ve mescidi Raşidi Hilafet devletinden başka kurtaracak bir devlet yoktur.

İlk Müslüman İbrahim a.s her fedakârlıkta Müslümanların bir örneğidir. Kavmine meydan okudu ve onlardan ayrılışı ilan etti, İslam dışında hiç bir şey kabul etmedi. Allah şöyle buyurdu:

قَدۡ كَانَتۡ لَـكُمۡ اُسۡوَةٌ حَسَنَةٌ فِىۡۤ اِبۡرٰهِيۡمَ وَالَّذِيۡنَ مَعَهٗ‌ۚ اِذۡ قَالُوۡا لِقَوۡمِهِمۡ اِنَّا بُرَءٰٓؤُا مِنۡكُمۡ وَمِمَّا تَعۡبُدُوۡنَ مِنۡ دُوۡنِ اللّٰهِ كَفَرۡنَا بِكُمۡ وَبَدَا بَيۡنَنَا وَبَيۡنَكُمُ الۡعَدَاوَةُ وَالۡبَغۡضَآءُ اَبَدًا حَتّٰى تُؤۡمِنُوۡا بِاللّٰهِ وَحۡدَهٗۤ اِلَّا قَوۡلَ اِبۡرٰهِيۡمَ لِاَبِيۡهِ لَاَسۡتَغۡفِرَنَّ لَـكَ وَمَاۤ اَمۡلِكُ لَـكَ مِنَ اللّٰهِ مِنۡ شَىۡءٍ ‌ؕ رَبَّنَا عَلَيۡكَ تَوَكَّلۡنَا وَاِلَيۡكَ اَنَـبۡنَا وَاِلَيۡكَ الۡمَصِيۡرُ‏   

“ İbrahim ve onunla beraber olanlar sizin için güzel örnektir. Kavimlerine şöyle dediler: sizden ve Allah dışında taptığınızdan beri, uzağız. Sizi reddettik, artık ebedi buğuz ve düşmanlık aramızda başladı, ta tek ilah olan Allaha inanıncaya kadar. Ancak İbrahim’in babasına senin için Allahtan mağfiret dileyeceğim demesi müstesnadır, fakat senin için Allahtan bir şeye malik değilim. Rabbimiz sana tevekkül ettik, sana yöneldik, dönüş sanadır” (Mümtehina 4)  

Bunun manası, Milliyetçilik ve vatancılık yoktur, Allah’ın dininin hâkimiyeti vardır, İslam kardeşliği vardır, bunu reddeden insan reddedilir, baba, oğul, eş, aşiret olsa bile, ancak İslam üzerinde birlik ve beraberlik olur.

İşte fedakârlık budur. Müslüman canından, oğlundan, ailesinden, malından, akrabalarından ve yurdundan olursa Allah’ın davetini yüklenmede ve emrini yerine getirme uğrunda kendini feda eder. Kurban bayramının manası budur.

Muhammed Resulullah (sav) aynı davranışı sergiledi. Bu nedenle güzel örnek oldu. Allah şöyle buyurdu:

لَقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِىۡ رَسُوۡلِ اللّٰهِ اُسۡوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَنۡ كَانَ يَرۡجُوا اللّٰهَ وَالۡيَوۡمَ الۡاٰخِرَ وَذَكَرَ اللّٰهَ كَثِيۡرًا

“ Muhakak ki, sizin için, Allaha ve ahirete kavuşmayı ümit eden, Allah’ı çokça zikreden kimseler için Resulullah güzel örnektir” (Ahzab 21)

 Resulullah (sav) ve onunla birlikte Sahabeler fedakârlıkta örnektirler. İslam’ın ilk şehidi bir kadın olan Sümeyye’dir, ondan sonra kocası Yasir’dir. Dinleri uğrunda canlarını feda ettiler, maslahatı, menfaati, zararı ve zarureti düşünmediler. Bu nedenle cenneti kazandılar. Dünyadan oldular ama ahireti kazandılar.

İşte, bu bayram Müslümanlara bunları hatırlatır, Allah’ın sözünü yükseltmek, Raşidi Hilafet devletini kurarak Allah’ın hâkimiyetini tesis etmek uğrunda ve onun emrini yerine getirmede canları, malları, çocukları ve her sevdiklerini feda ederler, kurban olurlar. Ondan sonra meyvesini toplayacaklar, Allah onlara yardımcı olur, onları kurtarır, düşmanlarını alçaltır, dünyada ve ahirette onlar mutlu olurlar.

Esad Mansur