Soru:

 Günlük Alışveriş yaptığımız market ve mağazalar, kredi kartı ile satış yapabiliyorlar, bundan dolayı biz nakit alışveriş yapsak da o markete kredi paraları da giriyor, bu marketlerden alışveriş yapmak caiz midir?

Cevap:

Müslümanlara ait olup faizle işlemler yapan bir banka ile muamele yapmak caiz değildir. Müslüman haram işlemler yapan bir kuruluş kurarsa bir münker işlemiş olur. Münkerle elle veya dille veya kalple mücadele etmek gerekir.

Rasulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:

[من رأى منكم منكرا فليغيره بيده، فإن لم يستطع فبلسانه فإن لم يستطع فبقلبه وذلك أضعف الإيمان]

“Sizden kim bir münker görürse eliyle değiştirsin, eğer yapamazsa diliyle, yapmasa kalbiyle buğuz etsin.  Bu ise imanın en zayıf derecesidir.”[Müslim]

Fakat bir kuruluş haram işler üzerinde tesis edilmemiş, genellikle ticaret yapıyorsa bazen haram işlemler yapıyorsa o kuruluş ile muamele farklı olur, onunla İslâm ahkâmına göre alışveriş yapmak caizdir. Nakitle muamele yapılabilir. Bu kuruluş paralarını bankaya havale edip yatırırsa vebali onun üzerinedir. Müşterinin bununla alakası yoktur. Ama şüphelerden kaçınmak üzere evla olan bütün işlemleri İslâm’a göre yapan ticari kuruluşla muamele, alışveriş yapmaktır. Bu, paranızı bankaya yatırıp yatırmadıkları hakkında şüphelerden kaçınmak içindir. Fakat siz direk bankayla muamele yapmıyorsunuz, paranızı oraya yatırmıyorsunuz, tüccar onu yapıyorsa vebali onun üzerinedir.

Demokratik laik olan küfür sistemi insanların haram kuruluşları tesis etmesine müsaade eder, normal ticari kuruluşların haram işlemler yapmasına da müsaade eder. Bu nedenle Müslümanlar sıkıntıya girerler. İşte bu sistem baş münkerdir, onu değiştirmek ve onun yerine İslâm sistemini tesis etmek en büyük farzdır.

Esad Mansur