Soru Cevap

Soru:

Kardeşimizin 2 eşi var. Eşlerinden birinin bünyesi çocuk sahibi olabilmek için yumurta üretemeyecek bir durumda. Yani yumurta rezervi tükenmiş. Diğer eşinin ise yumurta üretmek ile ilgili hiçbir sorunu yok. Yumurtlayan genç eşten, yumurtlama sıkıntısı yaşayan diğer eşe yumurta transfer etmek caiz midir?

Yani tüp bebek yöntemiyle yumurtlayan eşten yumurta alınıp, diğer eşin çocuk sahibi olabilmesi için ona yumurtasını vermesine cevaz var mıdır?

Cevap:

Kur’an ve hadisler nesebin tayini ve korunması üzerinde durdu. Baba ve annelerin belirlenmesi gerekir, nesebin karışması yasaktır. Ayetlerin mefhumundan veya işaret delaletinden bu anlaşılır. Çocuğun gerçek babası ve annesine mensup edilmesi gerekir. Miras ahkâmı da bunu gerektirir. Çocuk gerçek annesine mirasçı olur, kendisine diğer kadından yumurta yerleştirilen kadın bu çocuğa sahip sayılacak! Çocuk da bu kadını kendi annesi olarak sayacaktır! Bu ise yalandır, mirasçı olamaz. Yine eğer bu kadın boşanırsa veya dul olursa doğurduğu çocuk kendisinin gerçek çocuğu olmadığı hâlde ileride gerçek annesinin yasaklanan akraba çocuklarıyla evlenmesi söz konusu olabilir, o kadının torunları olursa gerçek annenin çocukları ve akrabaları bilinmeyecek duruma gelecek, onların hala veya teyzeleriyle evlenebilir, bu şekilde nesepler tamamen karışmış olur. Bu mesele çok çok tehlikelidir. Kesinlikle bir kadın başka kadına yumurtasını veremez, kocasının diğer eşi de olsa kesinlikle veremez.

Allahu Teâlâ şöyle buyurdu:

[وَالْمُطَلَّقَاتُ يَتَرَبَّصْنَ بِاَنْفُسِهِنَّ ثَلٰثَةَ قُرُٓوءٍؕ وَلَا يَحِلُّ لَهُنَّ اَنْ يَكْتُمْنَ مَا خَلَقَ اللّٰهُ فٖٓي اَرْحَامِهِنَّ اِنْ كُنَّ يُؤْمِنَّ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِؕ]

“Boşanmış kadınlar üç ku’r’u (hayızlığın veya taharetin) geçmesini beklerler. Eğer Allah’a ve ahiret gününe inanıyorlarsa Allah’ın rahimlerinde yarattığını gizleyemezler.”[Bakara Suresi 228]

Şöyle de buyurdu:

[لاَ تُضَآرَّ وَالِدَةٌ بِوَلَدِهَا وَلاَ مَوْلُودٌ لَّهُ بِوَلَدِهِ]

“Hiçbir anne çocuğu sebebiyle ve hiçbir baba da çocuğu yüzünden zarara uğratılmasın.”[Bakara Suresi 233]

Bu ayetler kadının kendi öz çocuğuyla ilgilidir. Diğer evlilik, boşanma ve mirasla ilgili ayetler de öz çocukla ilgilidir. Anneye itaat, iyilik yapmak ve nafaka vermek ile ilgili ayet ve hadisler de öz anne için farzdır.

Resulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:  

[من انتسب إلى غير أبيه أو تولى غير مواليه فعليه لعنة الله والملائكة والناس أجمعين]

“Kim babası dışında bir babaya mensup olursa veya bir azatlık kendini azat etmeyen dışında mevla edinirse onun üzerine Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların laneti olsun.”[İbniMace]

Başka babaya mensup olma kesin yasaklandığı gibi başka anneye mensup olmak da aynı şekilde kesin haramdır. Burada nesep hususunda, babaya uyan husus anneye de uyar. Hatta azatlık kimsenin, kölelikten kurtulan kimsenin mevlası kendisini azat edendir. Eğer başka kimseyi mevla edinirse lanetli olur. Zira azat edilen kimse kendisine azat edene yardım etme vacibiyeti düşer. Eğer azat edilenin mirasçıları yoksa onun mirası mevlasına (azat edene) gider. Dolayısıyla azat edilen kimse başka mevla edinemez. Peki nasıl bir çocuk başka anneye mensup olacaktır?! Hem de dediğimiz gibi babaya intibak eden anneye intibak ettiği hâlde. Zira eskiden kadına yumurta yerleştirme mümkün değildi, sadece zina olayında kadın başka erkekten çocuk sahibi olabiliyordu, gerçek olmayan babaya mensup ettiriyordu.

Resulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:

[من ادّعى إلى غير أبيه فالجنة عليه حرام]

“Babası dışında başka babaya kim mensup olduğunu iddia ederse cennet ona haram olur.” [İbniMace]

Dediğimiz gibi bu konuda babaya uyan husus anneye de uyar. Annesi dışında başka anneye kim mensup olursa cennet ona haram olur.

Resulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:

[أيّما امرأة أدخلت على قوم نسبا ليس منهم فليست من الله في شيء، ولن يدخلها الله الجنة]

“Kadın, bir kavme kendi neseplerinden olmayan birini dâhil ederse Allah’la alakası kalmaz. Allah onu cennete dâhil etmez.”[Darimi]

Bu hadis hem zina olayına intibak eder hem de kadının kendi kavmine (ehline) kendilerinden olmayan bir çocuğu dâhil etmesine intibak eder. Kendi kavmi, ailesi, ehli dışında dayıları, anne tarafından dedeleri ve büyük anneleri ve diğer akrabaları bambaşkadır! Böylece kendi kavmine kendilerinden olmayan bir çocuk dâhil ettiğinde işte bu, büyük bir haramdır.

Bu nedenle kadın kocasının diğer eşine yumurta veremez, büyük haramdır.

Esad Mansur