Soru:

Genel olarak estetikte hüküm nedir?

 İnsanın bir organı bir süre sonra normal halinden farklı bir şekle girerse bu organı eski haline döndürmek için yapılacak estetik ameliyat caiz midir?

Cevap:

Tedavi dışında estetik ameliyat yapmak caiz değildir. İnsanın organları sağlıklı ise sırf şeklini beğenmediği veya güzellik için organlara ameliyat yaptırırsa günahkâr olur. 2 Nisan 2020’de bununla ilgili bir soru cevap yayınladık. Sayfalarımıza dönüp bakabilirsiniz. Orada şöyle dedik:

“Allah’ın yaratılışını değiştirmek ise Allah’ın insanı yarattığı sureti güzellik maksadıyla değiştirmektir. Kaş, burun, diş, göz, kulak vs. sırf güzellik maksadıyla asıl şeklini değiştirmek caiz değildir. Fakat bir nedenle bir organdan insan acı çekiyorsa bir rahatsızlık, bir hastalık varsa tedavi ettirebilir. Sadece bu tedavinin gerektirdiğini yapabilir.”

İşte, kaza, hastalık ve benzeri, her hangi bir sebepten dolayı organ başka hale dönüşürse ondan sonra eski haline döndürmeye çalışılırsa caiz olur. Çünkü aslına, yaratıldığı hale, asıl şekle döndürmek istenir. Haram olan yaratıldığı halini değiştirmektir.

Allah Celle Celâlehûşöyle buyurmuştur:

اِنۡ يَّدۡعُوۡنَ مِنۡ دُوۡنِهٖۤ اِلَّاۤ اِنٰـثًـا‌ ۚ وَاِنۡ يَّدۡعُوۡنَ اِلَّا شَيۡـطٰنًا مَّرِيۡدًا ۙ‏  لَّـعَنَهُ اللّٰهُ‌ ۘ وَقَالَ لَاَ تَّخِذَنَّ مِنۡ عِبَادِكَ نَصِيۡبًا مَّفۡرُوۡضًا ۙ‏  وَّلَاُضِلَّـنَّهُمۡ وَلَاُمَنِّيَنَّهُمۡ وَلَاٰمُرَنَّهُمۡ فَلَيُبَـتِّكُنَّ اٰذَانَ الۡاَنۡعَامِ وَلَاٰمُرَنَّهُمۡ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلۡقَ اللّٰهِ‌ؕ وَمَنۡ يَّتَّخِذِ الشَّيۡطٰنَ وَلِيًّا مِّنۡ دُوۡنِ اللّٰهِ فَقَدۡ خَسِرَ خُسۡرَانًا مُّبِيۡنًا ؕ‏

“Onlar Allah dışında ancak adı dişi olanları (Arapçada Menat, Uzza, Lat adlı putların telaffuzu dişidir) ilah edinirler ve onlara dua ederler. Onlar ancak isyankâr şeytanı ilah edinirler ve ondan medet beklerler. Allah onu lanetlemiştir. O (şeytan) da ‘Kullarından belli bir pay alacağım, onları mutlaka saptıracağım, onları boş kuruntulara kaptıracağım, kesinlikle onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar, Allah’ın yaratılışını değiştirmeyi de emredeceğim!’ demiştir. Allah’ı bırakıp da şeytanı veli edinen (yardımcı ve dost edinen) kimse apaçık bir ziyana düşmüş olur.”[Nisa Suresi 117-119]

Bu ayet-i kerimde  “Allah’ın yaratılışını değiştirmek” yasaklandı. Bu iş şeytanın amelindendir. Ama dediğiniz gibiorganı eski haline döndürmek, bunun manası aslına döndürmek, asıl yaratılışına döndürmektir. Bu halde Allah’ın yaratılışında bir değiştirme söz konusu değildir. Daha doğrusu yaratılışına döndürme söz konusudur.

 Bir hadiste Abdurrahman bin Tarfa bin Arface dedesinden şöyle rivayet etmiştir:

عَرْفَجَةَ بْنَ أَسْعَدَ قُطِعَ أَنْفُهُ يَوْمَ الْكُلاَبِ فَاتَّخَذَ أَنْفًا مِنْ وَرِقٍ فَأَنْتَنَ عَلَيْهِ فَأَمَرَهُ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم فَاتَّخَذَ أَنْفًا مِنْ ذَهَبٍ

“(İslâm’dan önce) Kilab Savaşı’nda, Arface bin Esad’ın burnu kesilmişti. Gümüşten kendisine bir burun taktırdı. Fakat bu burun çürüyüp koku yaptı. Nebi SallAllahu Aleyhi ve Sellem altından bir burun yapmayı emretti.”[Ebu Davud]

Bu burun kesildi, eski haline döndürmek mümkün değildir. Fakat gümüş yerine altından bir burun yapıldı. Bu hadisten anlaşılan husus burun kesilmemiş olsaydı, sadece bir olaydan dolayı bükülürse veya başka şekle dönüşürse aslına döndürmek caiz olur.

Esad Mansur