Soru:

İslam’da eşcinselliğin hükmü nedir?

Cevap:

 Kuran-ı kerimde Allah Lut kavminin fiilini ağır şekilde kötüledi, bunun çok çirkin bir fiil olduğunu bildirdi. Peygamber Lut a.s. onları bu çirkin fiilden nehyetmiştir. Onu dinlemeyince Allah onlara ağır azap indirdi, yerin altına batırdı. Allah erkek ile erkek cinsel ilişkileri fasıklık, müsriflik ve çirkin bir fiil olarak niteleyince haram olduğu kesin olarak telakki edilir. Bu hususta ayetler muhkemdir. Ayrıca bu fiili yapanların ağır azap hak etmelerinden dolayı bu fiil kesin olarak büyük haramdır. Allah şöyle buyurdu:

وَلُوۡطًا اِذۡ قَالَ لِقَوۡمِهٖۤ اَتَاۡتُوۡنَ الۡفَاحِشَةَ مَا سَبَقَكُمۡ بِهَا مِنۡ اَحَدٍ مِّنَ الۡعٰلَمِيۡنَ‏  اِنَّكُمۡ لَـتَاۡتُوۡنَ الرِّجَالَ شَهۡوَةً مِّنۡ دُوۡنِ النِّسَآءِ‌ ؕ بَلۡ اَنۡـتُمۡ قَوۡمٌ مُّسۡرِفُوۡنَ‏ وَمَا كَانَ جَوَابَ قَوۡمِهٖۤ اِلَّاۤ اَنۡ قَالُـوۡۤا اَخۡرِجُوۡهُمۡ مِّنۡ قَرۡيَتِكُمۡ‌ ۚ اِنَّهُمۡ اُنَاسٌ يَّتَطَهَّرُوۡنَ‏  فَاَنۡجَيۡنٰهُ وَاَهۡلَهٗۤ اِلَّا امۡرَاَتَهٗ ‌ۖكَانَتۡ مِنَ الۡغٰبِرِيۡنَ‏ وَاَمۡطَرۡنَا عَلَيۡهِمۡ مَّطَرًا ‌ؕ فَانْظُرۡ كَيۡفَ كَانَ عَاقِبَةُ الۡمُجۡرِمِيۡنَ

 “Lut kendi halkına şöyle dedi: Sizden önceki topluluklardan hiçbirinin yapmadığı iğrençliği mi işliyorsunuz? Kadınları bırakıp da cinsel tatmin için erkeklere yanaşıyorsunuz. Doğrusu siz müsrif (haddi aşan) bir kavimsiniz (topluluksunuz). Onun kavminin cevabı “onları (Lut ve mümin arkadaşlarını) memleketinizden çıkarın. Çünkü onlar fazla temizlik taslayan insanlardır” demelerinden başka bir şey olmadı. Biz de onu ve karısı dışındaki aile fertlerini kurtardık. Karısı (onlardan olduğundan dolayı) geride kalanlardan idi. Ve üzerlerine dehşetli bir yağmur (taş) yağdırdık. Mücrimlerin (pek büyük günah) işleyenlerin akıbetine bak. (Araf 80-84).

Bir kaç ayette bu olay anlatıldı, taş yağmuru yağdığı anlatıldı. Bu erkek erkek ilişkisi, homosexuel, eşcinselliğin günahının ne kadar büyük olduğunu pekiştirmek için bir kaç ayette anlatıldı. Bunlara ölüm cezası verildi, hem de gökten taş yağdırarak ve yerin dibine batırdı, evleriyle beraber.

Bu ayetler eşcinsellik yapanların cezasının ölüm olduğunu gösteriyor.

İşte bir kavim hepsi bunu kabul ederse ve herkes onlara karşı susarsa Allah her an hepsine ağır azap indirir. Müslümanlar bu iğrenç iş serbest bırakılırken buna ve yöneticilerine karşı susarlarsa Lut kavminin akıbetine uğrayabilirler veya başlarına büyük musibetler gelir.  

İslam’da bu iğrenç fiili yapanların hükmü ölümdür. Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:

” من وجدتموه يعمل عمل قوم لوط فاقتلوا الفاعل والمفعول به”

“Kimin Lut kavminin fiilini yaptığını bulursanız yapan ve kendisine yapılan kimseleri öldürün” (Ebu Davut, Tirmizi, İbni Maceh, İbni Hanbel)

Lut kavminin filini yapanların, eşcinselliğin hükmü ölümdür diye sahabelerin icması gerçekleşti.

Öldürme şeklinin farklı olabileceğini sahabeler gösterdiler.

Halife Ömer ve Halife Osman bu fiili yapanlar hakkında şu hükmü verdiler: Lut kavminin işini yapanların cezası ise onların üzerine bir duvar yıkmaktır.

Halife Ali r.a ise: “Lut kavminin fiilini yapanlar önce kılıçla vurulur, ondan sonra ateşle yakılır, çünkü bu iş pek büyük masiyettir”. dedi.

İbni Abbas r.a bunları öldürme şeklinin nasıl olacağı sorulunca şöyle cevap verdi: “Memleketin en yüksek binası üzerinden başı üzerinde atılır ve taşlarla yetiştirilir” (Beyhaki)

Bunun beyyinesi ise, ya yapanların ikrarı, ya da iki adamın şahitliği veyahut bir adamla iki kadının şahitliğidir. Çocuk olursa veya deli ise veya zorlanmışsa öldürülmez.

Kadın ile kadın ilişkisi, eşcinsellik, lezbiyenlik te büyük haramdır. Onların cezası da ölümdür. Hz. Ali bu çirkin fiili yapan iki kadını yaktı.

Bu cezaları İslam Hilafet devleti uygular. Mahkemede beyyineler geçerli olur.  

Esad  Mansur