Soru:

Bazı şekerlerin içinde domuz jelatini var.

Bunu satmak veya yemek caiz mi?

Domuz jelatini bir işlemden geçtikten sonra, kayboluyor mu?

Bazıları bunun istihaleye uğradığını ve yenebileceğini söylüyor doğru mu?

Cevap:

Cabir r.a şöyle dedi: “Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem içki, ölü, domuz ve putların satışını yasaklayınca şöyle denildi: Ya Resulullah! Ölü hayvanların yağlarıyla gemiler cilalanır, derileri boyanır ve insanlar aydınlanırlar; ne dersin? Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle dedi:

” لا، هو حرام”

“Hayır. O haramdır”.

 Ondan sonra Resulullah  Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle dedi:

” قاتل الله اليهود، حرمت عليهم الشحوم، فجّملوها فباعوها”.(البخاري)

“Allah Yahudileri kahretsin! Kendilerine hayvanların yağları haram kılınınca bu yağları eritip sattılar ve parasını yediler” (Buhari)

” قاتل الله اليهود ثلاثا، إن الله حرم عليهم الشحوم، فباعوها وأكلوا ثمنها، وإن الله إذا حرم على قوم أكل شيء حرم عليهم ثمنه”. (البخاري)

“Üç defa Allah Yahudileri kahretsin! Allah kendilerine hayvanların yağlarını haram kılınca bu yağları sattılar ve parasını yediler. Muhakkak ki, Allah bir kavme bir şey haram kılınca onun parasını onlara haram kılmıştır” (Buhari)

Buna binaen domuzdan alınan jelatini kullanmak, yemek ve satmak caiz değildir. Bu hadislere binaen maddesi haram olan şeyde onu kullanmak, yemek ve satmak haramdır.

Aslı necis olan şeyde onu kullanmak ve işlemek haramdır. Ayrıca işlemden sonra aslı kalır tamamen yok olmuyor.

Bir takım bilimsel araştırmaya binaen tam şekilde domuz jelatininin aslı kaybolmuyor ve cüzi olarak başka hale dönüşür. İstihaleye uğramamıştır.

Ancak işlem yapılmadan bir haram şey tabi olarak başka hale dönüşürse helal olur. Hamur ve sirke tabi olarak bir merhalede alkolleşir, sonra alkolsüz hamur ve sirke olur. Ama necis olan içkiden sirke yapmak haramdır.

İstihale ve dönüşüm tabi olunca helal olur. Bir ölünün cesedi tamamen toprak olursa artık normal toprak olur, necis sayılmaz. Hayvanların pisliği gübre olarak kullanılmaz, çünkü necistir. Fakat kendiliğinden toprağa dönüşürse kullanılır.

Esad Mansur