بسم الله الرحمن الرحيم

Haberlere Bir Bakış

Erdoğan, “İsrail’in” uluslararası alanda izole edilmesini talep ediyor ama onu Türkiye’den izole etmiyor!

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15/11/2023 günü TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada şöyle dedi: “İkili planda Filistin’e (görünür-görünmez) her türlü insani desteği sağlarken, uluslararası alanda da “İsrail’i” yalnızlaştırmaya devam edeceğiz.” Kendi ülkesindeki davranışları ve politikaları onu yalanlıyor! Zira Yahudi varlığını uluslararası alanda yalnızlaştırmanın ilk adımı, bu zalim gaspçı varlıkla ilişkileri keserek ve normalleşmeyi sona erdirerek onu Türkiye arenasından izole etmektir ancak Erdoğan bunu yapmıyor! Nitekim Ekim ayı boyunca Türkiye’den 230’dan fazla gemi, Yahudi askeri sanayisi için demir ve çelik taşıdığı gibi Gazze ve Batı Şeria’da çocukları ve kadınları öldüren düşman askerlerini beslemek için de gıda malzemeleri taşımıştır. Yine saldırgan Yahudi tankları ve uçakları için Azerbaycan’dan gelen petrol de Türkiye’den taşınmıştır!

Erdoğan, Filistin’e insani destek sağlayacağını söylüyor; bu da Amerika’nın planını uygulamak için Azerbaycan ve Ukrayna’ya sağladığı gibi Gazze’ye de herhangi bir insansız hava aracı (drone) sağlayamayacağı ve Beşar Esad’ın cani rejimini korumak için Suriye’ye askerlerini gönderdiği gibi Yahudi saldırganlığını püskürtmek için Gazze’ye de asker göndermeyeceği anlamına geliyor. Zira Erdoğan şunları söyledi: “İsrail”, Gazze şehrini içindeki insanlarıyla topyekûn yok etme stratejisi uyguluyor.” Bu ise, şayet söylediklerinde sadıksa, Gazze Şeridi’ni ve sakinlerini yıkım ve katliamdan korumak için büyük bir orduyu Gazze Şeridi’ne göndermesini gerektiriyor. Ama o, her zaman olduğu gibi Filistin hakkında konuşuyor ama yapmıyor.  

“‘İsrail’ bir terör devletidir” diyor ama terör örgütü olarak ilan ettiği Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) karşı aldığı ve onu ortadan kaldırmak için sürekli baskınlar düzenlediği gibi bu terör varlığına karşı da hiçbir önlem almıyor. Erdoğan, geçen yüzyılın ellili ve altmışlı yıllarında yirmi yıl boyunca ateşli ve duygusal konuşmalar yaparak insanları aldatan eski Arap lider Abdülnasır’ın âdeti üzere alkış ve beğeni almak için ateşli ve duygusal konuşmalar yapma becerisine sahip ama Filistin için ciddi hiçbir şey yapmıyor.

———–

Yahudi varlığı, saldırısının sona ermesinin ardından Gazze’de uluslararası güçlerin konuşlandırılmasını kabul etti

Yahudi varlığının resmi yayın kuruluşu 16/11/2023 günü, Amerikan Başkanının Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Danışman Brett McGurk’un, Gazze’deki savaşın gölgesinde dün aralarında Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Galant’ın da bulunduğu Yahudi varlığından üst düzey yetkilileriyle bir araya geldiğini ve onlarla diğer konuların yanı sıra savaştan sonraki günün konusunu da tartıştığını bildirdi. Yahudi varlığından adı açıklanmayan iki kaynaktan, görüşmelerde her iki tarafın ertesi gün Gazze’yi kontrol edecek kişinin uluslararası bir güç olacağı konusunu görüştüklerini söyledikleri aktarıldı. McGurk’un görüştüğü Yahudi varlığının yetkilileri, bu fikre onay verdiklerini ifade ettiler ve Filistin otoritesinin mevcut haliyle Gazze Şeridi’ni kontrol edemeyeceğini vurguladılar. Amerikalı yetkili hain Arap yöneticilerini gezerek onlara bu fikri sunacak ve onların da aynı fikirde olduklarını gösterecek; çünkü onlar, ister destek vererek olsun, isterse insanların güvenliğini sağlamak için kuvvetler göndererek olsun Filistin’e karşı herhangi bir sorumluluk üstlenmek istemiyorlar. Bu, ne kadar büyük olursa olsun başkalarının da bu ihanetleri işlemesine bir gerekçe olsun diye ihanet edenlerin ilki olduğu ortaya çıkan Filistin otoritesi tarafından teşvik edilen bir fikirdir. 

———–

Güvenlik Konseyi ateşkes ve insani koridorların oluşturulmasını talep ediyor, Mısır bunu memnuniyetle karşılıyor ve kendi görevini unutuyor

15 Kasım 2023’te BM Güvenlik Konseyi, şu çağrıyı yapan bir karar yayınladı: “BM insani yardım kuruluşları ve ortakları, insani yardımların sunulması amacıyla tam, acil ve engelsiz erişimi sağlamak ve Gazze Şeridi’nin genelinde sivillerin, özellikle de çocukların refahı için önemli olan temel mal ve hizmetlerin sağlanmasını kolaylaştırmak için Gazze Şeridi’nin genelinde yeterli sayıdaki günler için daha uzun süreliğine acil ateşkesler ve koridorlar oluşturmalıdırlar.” Bu karar, Yahudilerin Gazze’ye yönelik saldırganlığının devam ettiğini ve onların erkeklerden önce çocukları ve kadınları öldürdüklerini resmen kabul ediyor, Amerika ve Batı tarafından desteklenen Yahudilerin saldırganlığını kınamıyor, bunun durdurulmasını ve düşman güçlerinin Gazze’den çekilmesini talep etmiyor. Mısır rejimi, Dışişleri Bakanlığı yoluyla yapılan açıklamada, kararı memnuniyetle karşıladığını duyurdu ve insanları kurtarmak için orduyu harekete geçirip Filistin’in tamamı kurtarılıncaya kadar düşmanı mağlup etmek şeklindeki Filistin halkına karşı sorumluluklarını unuttu. Dahası bu rejim, Yahudi varlığıyla ilişkileri kesmeye ve hain Camp David Antlaşmasını iptal etmeye cesaret edemedi.

———–

ABD Başkanı Çin ile askeri temasların yeniden başlayacağını duyurdu

ABD Başkanı Biden, 16 Kasım 2023’te San Francisco’daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi oturum aralarında Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile yaptığı görüşmenin ardından şunları söyledi: “Çin ile önemli ilerlemeler kaydettiğimize inanıyorum… Uzun yıllar beklemede kaldıktan sonra, narkotikle mücadelede yeniden işbirliğine başladığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum..” Biden, ülkesinin Çin ile askeri alanda da “açık, net ve doğrudan iletişime” geri döndüklerini açıkladı ve “bu gelişmenin kritik bir önem taşıdığına” vurgu yaptı. Ayrıca ABD ve Çin’in “yapay zekâyla ilgili risk ve güvenlik konularını tartışmak için” uzmanlarını bir araya getireceğini de belirtti.

Amerika, Çin’in askeri olarak ilerlemesinin boyutunu öğrenmek için Çin’i gözetlemek amacıyla askeri temaslar kurmaya çalıştığı gibi Çin’in Rusya ile ittifak kurmasını ve ona Ukrayna’daki savaş için gerekli silahları sağlamasını engellemek amacıyla da Çin ile ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyor. Dolayısıyla şer güçleri, bu güçleri devirmek ve dünyanın dört bir tarafında hidayeti ve hayrı yaymak için Raşidi Hilafet Devleti olan hayırlı devlet gelinceye kadar birbirlerine karşı komplo kurmaya devam edecektir.

Esad Mansur