Soru:

Hayvan şeklinde herhangi bir küpe veya kolye takmak caiz mi?

Elbise satan dükkânlarda ve terzilerde insan heykeli kullanmak caiz midir?

Cevap:

Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:

” أتاني جبريل عليه السلام فقال: إني كنت أتيتك الليلة فلم يمنعني أن أدخل عليك البيت الذي أنت فيه إلا أنه كان في البيت تمثال رجل، وكان في البيت قرام ستر فيه تماثيل، وكان في البيت كلب. فمر برأس التمثال يقطع فيصير كهيئة الشجرة، ومر بالستر في البيت فيجعل منه وسادتان توطآن، ومر بالكلب فيخرج، ففعل رسول الله صلى الله عليه وسلم” (أحمد بن حنبل)

“ Cebrail a.s bana gelip şöyle dedi: Geçen gece sana geldim, fakat bulunduğun eve girmemi engelleyenler şunlardır: Evde bir adam heykeli vardı, heykelleri içeren (üzerinde çizilmiş olan) yünden bir örtü vardı ve bir köpek vardı. Heykelin başını kesmeyi emret. Örtünün iki parçaya bölünmesini emret, üzerine basılacak iki parça haline gelsin. Köpeğin çıkarılmasını emret. Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem bunları yaptı”. (İbni Hanbel)

Buna göre insan veya hayvanın heykeli varsa kullanılmaz. Fakat başsız olursa kullanılır. Başsız hayvan küpe ve kolyesi takılabilir. Başı yerine bir nokta şeklinde olursa sakıncalı değildir.

Bazen elbise satan dükkânlarda veya terzilerde insan heykelleri bulunur! Bu caiz değildir. Başları kaldırılıp yerine direk şeklinde bir şey konulursa caizdir.

Esad Mansur